woensdag 25 juni 2014

Perfect imperfections.

Heey allemaal! Vandaag ga ik het over een serieus onderwerp hebben. Perfectionisme. Hebben jullie daar ook zo'n last van? Ik wel. Ik ben een verschrikkelijke perfectionist. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. Op zich is dat een hele goede eigenschap. Want als je een mooi resultaat wilt geef je jezelf 100% voor waar je mee bezig bent. Je maakt dingen niet snel af maar wilt het echt zo goed mogelijk doen. Aan de andere kant kan perfectionisme je ook flink dwars gaan zitten. Je kunt jezelf teveel druk opleggen en niemand is perfect. Dus perfect zul je nooit bereiken. Je bent zo erg bezig met jezelf continue verbeteren dat je de dingen die je goed doet niet ziet. Daar ga ik het vandaag over hebben. Want ik merk dat heel veel meiden hier last van hebben. Daarom wil ik mijn hersenspinsels hierover met jullie delen. Niet alleen om anderen te helpen maar ook om mezelf te helpen. Wie weet weet ik hiermee mezelf ook te overtuigen dat perfect niet bestaat en goed ook gewoon goed is.

Social Media
Ik denk dat perfectionisme altijd wel heeft bestaan. Daar niet van. Maar ik denk dat het door de Social Media wel erger is geworden. Daar heb ik twee redenen voor. Nu er Social Media is kunnen mensen cyberpesten. Een gemene reactie plaatsen en toch lekker anoniem blijven. Zulke dingen. En op Facebook zie je altijd leuke berichten. Van uitstapjes, foto's met vrienden, lekker eten, profielfoto's met heel veel likes.. Dan denk je misschien: Ik moet er ook zo uitzien. Ik moet leuker worden. Perfecter. En zo willen wij meiden steeds perfecter zijn. Doordat we onszelf met elkaar vergelijken. Terwijl je ook kunt denken dat een ander meisje misschien ook wel heel veel mislukte foto's heeft gemaakt voor die ene mooie die je ziet er tussen zat. Of dat beroemdheden dikke lagen make-up op hebben en dat niet realistisch is om mee te gaan vergelijken. Dat modellen graatmager zijn en niet mooi slank. Dat mensen op Facebook alleen goede dingen zetten. Ze zullen nooit op Facebook zetten dat ze een kutdag hebben, om het even heel bot te zeggen.

Uiterlijk
Persoonlijk word ik al onzeker als iedereen een lange broek aanheeft en ik in een korte broek aan kom zetten, of andersom. Dan bedenk ik me de volgende dag wel even voor ik weer een korte broek aantrek. En als ik vol trots mijn haren krul maar mensen op school daar een negatieve opmerking over maken, dan zal ik mijn haar niet zo snel weer op die manier krullen. Ik ben net zoals veel meisjes veel te beïnvloedbaar. We zouden onze eigen stijl moeten koesteren en niet na één opmerking van iemand anders ons hele uiterlijk en karakter moeten willen veranderen. Je karakter veranderen gaat sowieso een beetje lastig, maar daar kom ik zo op. 

Wees jezelf
Ieder mens heeft sterke kanten en zwakkere kanten. Anders zouden we geen mensen zijn. Fouten maken is menselijk. Je kunt niet altijd alles goed doen. Hoe graag je het ook zou willen. Nooit iemand kwetsen, door iedereen lief en leuk gevonden worden, 100 likes op je profielfoto. Je bent een mens. En mensen maken fouten aan de lopende band. De kunst is om jezelf te zijn en te doen wat je denkt dat goed is om te doen. Toen ik naar de brugklas ging was ik heel bang om er niet bij te horen. Ik weet niet waarom dat zo was. Maar door die angst zei ik bijna niks. Ik dacht: Als ik niks zeg, kan ik ook niks verkeerds zeggen en zijn er geen kinderen die een reden vinden om me te treiteren. Nu ben ik erachter gekomen dat het verschrikkelijk zonde was om mijn mond te houden. Ik klaagde dat mensen me niet echt kenden maar ik gaf ze die kans ook niet. Nu durf ik bijna overal mezelf te zijn en wauw, wat zijn dingen er daarom beter op geworden. - Ja, ik ben Marianne en ik luister graag Disney- en musicalmuziek om een intens gelukkig gevoel te krijgen. Ik ben verliefd op een jongen die maar liefst 24 cm langer dan mij is. Ik ga springen of huppelen als ik enthousiast en vrolijk ben. Als ik over iets praat wat ik leuk vind kan ik helemaal gaan stralen. Ik ben creatief en heb de pest aan exacte vakken. Ik kan mezelf goed verwoorden en over gevoel praten. Soms ben ik net ietsje beter op papier dan face to face. Maar daarom blog ik ook. Ik ben gek op schrijven. - Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je trots moet zijn op wie je bent en jezelf de kans geven. Pas als jij jezelf bent en echt jouw leven leeft zul je gaan stralen. En dan zullen andere mensen echt wel zien wie je bent. Doe wat jij leuk vind met volle overgave. Wees de vriend voor je vrienden die je zelf zou willen hebben. Wil je iets spontaans en liefs voor iemand doen? Doe het. Ook al wijken jouw ideeën van die van de rest af, wees niet bang om ze voor te stellen. Being different is gift, not a curse. Iedereen is anders. En iedereen is bijzonder. Wees er trots op.

Bron: WeHeartIt.


Wat als de wereld perfect was
- Als iedereen alles goed deed zou er geen serie als GTST kunnen bestaan.
- Als iedereen goed in alles was zou niemand kunnen uitblinken met zijn of haar eigen talent.
- Als iedereen overal goed in was zou een beroepskeuze gewoon onmogelijk zijn.
- Als iedereen perfect was zouden vriendschappen en relaties dodelijk saai zijn.
- Als iedereen perfect was zouden we nooit de slappe lach hebben om een klungelige actie.
- Als iedereen perfect was zouden er geen bloopers bestaan.
- Als iedereen alles perfect deed zouden er heel veel mooie dingen niet zijn ontstaan. Bijvoorbeeld: Ik maakte laatst een tekening die mislukte in mijn ogen. Toen veranderde ik wat dingen. Ik ging knippen en plakken en door een aantal fouten is er uiteindelijk iets veel mooiers ontstaan. 

Ik hoop dat ik hiermee wat meiden heb kunnen overtuigen dat perfectie niet iets is waarmee je bezig zou moeten houden. Ik ben in ieder geval overtuigd. Heb vertrouwen in jezelf. Hoe moeten andere mensen dat anders hebben? 

We're all little pieces of this world
Nobody's perfect
Try to be good
That's good enough

Liefs,
Mar 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten