zaterdag 29 augustus 2015

10x wat mij enorm heeft geholpen om beter te plannen

Hee allemaal! Nu wij op school onze nieuwe leerdoelen opstellen voor dit schooljaar hoor ik nog steeds bij velen dat plannen iets blijft dat lastig is, ieder jaar weer. Dit herken ik wel een beetje, al moet ik zeggen dat ik het afgelopen jaar enorm in plannen ben gegroeid. En vandaag wil ik jullie, omdat het een veelbesproken probleem is, vertellen wat mij enorm heeft geholpen. Well, let's do this?


1. Het boek 'Happy life' geschreven door Mascha
In dit boek bespreekt Mascha allemaal onderwerpen in het kort. Eigen ervaringen, maar ook staan er handige tips in. Ik heb dit boek zomer 2014 gelezen toen ik op de boot terug zat vanaf Terschelling. Het boek inspireerde me heel erg en ook al is het nu al een poosje geleden dat ik het las, ik heb een aantal dingen heel goed onthouden. Mascha zei bijvoorbeeld dat je dingen op volgorde van 'belangrijkheid' in je planning moet zetten. Geef de activiteiten nummertjes. Je moet bijvoorbeeld boodschappen doen voor het avondeten, afwassen, huiswerk maken voor morgen en een creatieve opdracht voor overmorgen. Je zet de activiteiten onder elkaar en bekijkt wat het belangrijkst is om eerst te doen. Huiswerk voor morgen gaat sowieso voor huiswerk van overmorgen en afwassen kan ook na het avondeten in één keer. Maar zonder boodschappen kun je geen avondeten klaar maken. Dit zou dus de volgende volgorde betekenen:

Boodschappen voor avondeten 1
Afwassen 2
Huiswerk morgen 3 
Creatieve opdracht overmorgen 4

Behalve dit staan er nog veel meer handige tips in het boek, ik raad het jullie echt aan. Het heeft mij geholpen en het is niet een boek dat je in de kast zet en nooit meer eruit haalt. Ik denk erover om het binnenkort voor de tweede keer te gaan lezen. (Ergens tussen al die boeken die ik nog wil lezen. Die lijst wordt steeds langer..) 

I think she is such an amazing person..

2. Planboekje
Ik heb naast mijn agenda een planboekje. Dit is eigenlijk gewoon een notitieboek(je) dat je zelf uitkiest en waar je je fijn bij voelt. Ik heb bijvoorbeeld een vrij groot planboekje omdat ik niet van hele kleine bladzijden houdt. Ook heb ik een harde kaft omdat ik dat fijner vind schrijven. Vroeger schreef ik altijd alles in mijn agenda. Datums van toetsen maar ook wat er voor zo'n toets geleerd moest worden. Dit paste vaak niet, waardoor ik of ging proppen of elke toetsstof in een ander schrift neerzette. Kortom; Erg onoverzichtelijk. Dit is het tweede schooljaar dat ik met een planboekje werk. Ik gebruik ongeveer anderhalf tot twee planboekjes per schooljaar. In zo'n boekje schrijf ik de dingen op die van belang zijn maar waarvoor in mijn agenda niet de geschikte ruimte is. Ik schrijf nu alleen afspraken in mijn agenda en de rest komt lekker in mijn planboekje. Hierbij kun je denken aan informatie over vakken, e-mailadressen van leraren die we tijdens de les krijgen, dingen die ik niet moet vergeten. Na school kijk ik in mijn planboekje en weet ik kort samengevat precies wat ik moet weten en moet doen. Het werkt voor mij heel goed. :)

Zo'n planboekje heb ik! :) Gekocht bij Hema voor volgens mij €3,-

3. De wekker zetten
Het klinkt heel stom, maar soms zet ik zelfs mijn wekker op vrije dagen of in het weekend. En dan niet omdat ik ergens naartoe moet. Nee, gewoon omdat ik weet dat ik anders misschien veel later wakker word dan ik had gewild en er een groter stuk van de dag weg is. Ik zet mijn wekker meestal rond een uur of acht, half negen. Ik vind het persoonlijk heerlijk om een stuk van de ochtend mee te krijgen, ook op vrije dagen. Doordat ik niet een gat in de dag slaap, heb ik meer tijd om te dingen te doen die ik wil doen. En dat brengt me ook meteen bij het volgende punt...

4. ...Eerst wat je moet, dan wat je leuk vind
Ik weet het, deze klinkt heel erg cliché. Maar voor mij werkt het om streng voor mezelf te zijn. Bijvoorbeeld: 'Nee Marianne, eerst rekenen afmaken dan pas op je telefoon kijken'. Ik heb persoonlijk een veel beter gevoel wanneer ik iets leuks doe na iets wat ik eigenlijk niet zo leuk vond dan andersom. Als ik eerst ga tekenen bijvoorbeeld terwijl ik een verslag moet maken, blijft dat gevoel aan me knagen. 'Marianne, je bent verkeerd bezig.' Door dat knagende gevoel kan ik helemaal niet genieten van mijn ontspannende activiteit. Dus ja, beter doe ik eerst wat ik moet en dan wat ik leuk vind. :p


5. Wees streng maar rechtvaardig voor jezelf
Wanneer andere mensen streng voor me zijn helpt dit soms. Maar de helft van de tijd ook niet. Ik wil meestal graag zelf verantwoordelijk zijn voor of ik mijn huiswerk maak en of ik goed genoeg leer voor een toets. Toch vind ik het wel fijn als leraren een beetje streng, of nee eigenlijk bedoel ik duidelijk, zijn. Dan weet ik waar ik aan toe ben. Wat ik bedoel met streng zijn voor jezelf is dat je soms eens even tegen jezelf moet zeggen 'kom op, nu die telefoon aan de kant' of 'hou nou eens op met tekeningetjes maken, FOCUS!' Aan de andere kant moet je rechtvaardig voor jezelf zijn en bijvoorbeeld eventjes vijf of tien minuutjes ontspanning nemen wanneer je helemaal gek word van die sommen en de concentratie zoek is. Maar ook dan moet je ook jezelf na die vijf of tien minuutjes vrije tijd weer zover krijgen dat je door gaat. Geloven in jezelf staat nauw verbonden met vertrouwen in jezelf. En vertrouwen in jezelf krijg je alleen als je je ook aan de afspraken met jezelf houdt.

6. Probeer niet uit te stellen
Met sommige vakken stel je het huiswerk misschien zo lang mogelijk uit. Dit had ik op de middelbare met natuurkunde. Ik vond er niks aan, ik kon het niet, het lukte niet.. Ik vond het al met al verschrikkelijk.. Vooral omdat ik, steeds wanneer ik dacht het te snappen, het verkeerd snapte. En vaak snapte ik ook niet waarom ik het verkeerd snapte. Pff, ik word nog lichtelijk gefrustreerd als ik eraan terugdenk. Maar goed, mijn punt is; Soms heb je huiswerk voor pas volgende week maar heb je eigenlijk zat tijd om het nu te maken. Je weet dat je er alleen maar meer tegenop gaat zien en bovendien kan er volgende week wel opeens allemaal huiswerk bij zijn gekomen waardoor je niet de tijd hebt om rustig naar dit lastige vak te kijken. Gevolg? Stress! Daarom zeg ik; probeer niet uit te stellen. Ik weet maar al te goed hoe lastig het is om niet uit te stellen. Maar achteraf is het vaak wel beter om iets meteen te doen als je het kunt doen. 


7. Veel doen
Op mijn opleiding word ik vaak geconfronteerd met planningen in de vorm van een lesformulier. Hierbij moet je ook tijd inplannen voor de inleiding van je les, de kern en de afsluiting. Dit is iets wat ik nog steeds erg lastig vind; Tijd inschatten. Soms heb ik tijd over, maar ik heb eigenlijk altijd te weinig tijd waardoor ik in de stress schiet. Het frustreert me dat tijdsplanningen altijd verkeerd ingeschat zijn bij mij. Of althans waren. Doordat ik zoveel met plannen oefen, gaat het ook steeds beter. Wanneer ik eens erger veel te vroeg aankom, leer ik ervan voor de volgende keer door wat later van huis te gaan. Fouten maak je om te leren en leren dat doe ik. :) 

8. Wees niet bang om hulp te vragen
Je bent heus niet de enige die hulp vraagt! Toen ik net op de middelbare zat wilde ik heel graag alles zelf doen. Hulp vragen bij plannen? Pff, zo moeilijk kon het toch niet zijn? Nou, best wel. Tegenwoordig vraag ik mijn moeder of wie er op dat moment ook bij me is vaak hoeveel tijd diegene voor mijn activiteit zou schatten. Hier leer ik ook weer van. En andere mensen zitten er ook wel eens naast. Durft te vragen. Want ook hulp vragen brengt je uiteindelijk verder.




9. Durven afwijken van de planning
Natuurlijk is een planning om je aan te houden. Maar onthoud ook dat een planning slechts richtlijnen zijn om je te helpen. Vroeger wilde ik nog wel eens in de stress schieten als er iets gebeurde waardoor mijn planning niet meer klopte. Dan had ik voor die tijd bijvoorbeeld mijn huiswerk Nederlands gepland en vrij vlot daar achteraan al leren voor geschiedenis. Als mijn moeder me dan vroeg om te helpen met de afwas waren de tijden natuurlijk al helemaal anders en vond ik mijn planning mislukt. Maar zo werkt het niet. Planningen zijn richtlijnen voor je doelen. Je haalt je doelen vaak ook wel als je tien minuten later begint met iets op je planning. Bovendien is het leven veel te onvoorspelbaar om alles precies vast te zetten op tijdstippen. Zeker als je voor de klas staat. Ik denk dat ik het daarom ook wel heb afgeleerd om alles heel strak te plannen. Met een groep kinderen gaat er altijd wel iets anders dan gedacht.

10. Geloof in jezelf
Alles begint met een beetje vertrouwen en geloof in jezelf. In je eigen kunnen. Geloof dat je als je ergens hard voor werkt en veel oefent wel komt bij wat je wilt bereiken. You are special and you can light up your own star. ♥ 

Dit waren de 10 dingen die ik jullie vandaag graag mee wilde geven. Ik hoop dat er mensen zijn die dit lezen en er iets aan hebben. Daar doe ik het voor! :) Ik wens jullie nog een fijne avond. Tot snel!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten