zaterdag 15 augustus 2015

10x wat ik denk dat belangrijk is in een relatie

Hee allemaal! Vandaag werd ik geïnspireerd door een liefdesliedje om een '10x' te maken. Ik had nooit verwacht dat ik dit artikel zou gaan schrijven, aangezien ik niet in een relatie ben of zelfs ook maar verliefd. Dit betekent niet dat ik liefde niet iets heel moois vind. Op basis van mensen om me heen, personages in boeken en films en mijn eigen 'prins op het witte paard' - beeld zal ik tien punten noemen wat volgens mij tekenen van echte liefde zijn.


1. Je wilt de ander beschermen, soms zelfs boven jezelf
Bijvoorbeeld dat hij aan de buitenkant wil fietsen zodat auto's eerder hem zouden raken dan jou of dat jij bezorgd bent wanneer hij zich niet goed voelt. Zorgen voor elkaar eigenlijk. 

2. Je doet dingen voor elkaar
Jij gaat een keer mee naar die sportwedstrijd waar je eigenlijk helemaal geen zin in had en hij kijkt samen met jouw die ene romantische film. Om maar een best wel cliché voorbeeld te noemen. Maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel. Je kunt niet altijd je eigen willetje volgen als je je leven wilt delen met iemand. Dan zul je compromissen moeten sluiten en iets voor elkaar moeten doen.


3. Respect voor elkaar
Je kunt mensen niet veranderen en ieder mens heeft zijn of haar 'grillen'. Ik vind dat je respect moet hebben voor de hobby's en smaak van een ander. Als twee mensen elkaar leuk vinden en ook elkaars minder leuke kanten kunnen accepteren en respect voor elkaar tonen.. Dan ben je denk ik al een heel eind.

4. Het gevoel hebben dat die ander er altijd is
Niet letterlijk natuurlijk. Ik bedoel niet dat je je verkering midden in de nacht wakker moet kunnen bellen en op ieder moment van de dag.. Nee, maar gewoon dat je wéét dat je altijd bij diegene terecht kunt. Figuurlijk gezien. Dat diegene jouw verhalen wil horen en dat je gehoord word is belangrijk. 

5. Een paar gezamenlijke interesses
Je hoeft heus niet alles hetzelfde leuk te vinden ( ik heb bijvoorbeeld liever ook een aantal eigen dingen), maar het is wel handig om een aantal gezamenlijke interesses te hebben. Als je niets gemeen hebt, wordt het lastig om samen iets te doen dat je beide leuk vind en loopt het eerder vast.


6. Spontaniteit
Het lijkt me fijn dat diegene je verrast en je niet alles hoeft te plannen. Een onverwachts uitje of een liedje bij een radiozender dat hij speciaal voor jou heeft aangevraagd. Een klein cadeautje of een kaartje/brief. Spontaniteit is eigenlijk heel breed, maar het lijkt me leuk als zoiets echt van beide kanten komt. Als je beide spontaan bent en de ander verrast zal het denk ik niet gauw saai worden.

7. Vertrouwen
Dit kan een uitdaging zijn, maar vertrouwen is de basis van iedere soort relatie. Ook bij vriendschappen. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je geliefde jou nooit zou voorliegen of bedriegen en ook op vrienden moet je kunnen vertrouwen dat zij jou geheimen geheim houden en niet tegen je liegen of over je roddelen. Wanneer ik het gevoel heb dat ik iemand kan vertrouwen, voel ik me de koning te rijk. Wanneer je mensen vertrouwt, voelt dat echt heel goed. :) Aan de andere kant moet iedereen ook bewijzen dat hij of zij vertrouwen waard is. Zowel zelf als degene waarmee je bent. Als je verkering bijvoorbeeld heel panisch doet wanneer je in de buurt van zijn of haar telefoon komt, krijg je andere ideeën dan wanneer je er gewoon je ouders mee mag bellen of iets op mag zoeken. In de quote hieronder staat dat je spelletjes speelt als er geen vertrouwen kan zijn. Dit hoeft denk ik niet altijd zo te zijn maar het kan wel dat één van beide een spelletje met de ander speelt.


8. Eigen dingen
Zoals ik al zei, vind ik het zelf belangrijk om ook mijn eigen dingen te hebben. Mijn eigen vrienden, hobby's, opleiding etc. Gewoon dingen die me gelukkig maken los van mijn relatie, dingen die mij mij maken. :)

9. Op je gemak voelen
Deze spreekt misschien best wel voor zich, maar het is belangrijk om je op je gemak te voelen bij je verkering maar ook bij diegene thuis. Tenminste dat is het wel het fijnst. Wanneer je goed met die familie kan en je thuis voelt, ben je een stuk relaxter als je daar bent.


10. Laten gaan
Misschien is dit wel het moeilijkste aan liefde. Laten gaan wanneer je weet dat iets niet goed voor jezelf is of voor de ander. Toch is loslaten soms ook een vorm van liefde. Dit is een heftig voorbeeld, maar stel dat iemand waar je veel omgeeft zo ernstig ziek is dat diegene geen toekomst meer heeft.. Dan wil je niet loslaten, maar soms is het wel beter voor diegene zelf. Ik heb zelf nog nooit zo'n situatie meegemaakt en het lijkt me onbeschrijfelijk moeilijk. Ik word al akelig als ik eraan denk. Je kunt de voorbeelden ook veel minder heftig nemen. Stel je voor; je relatie is uit om wat voor reden dan ook. De één wil verder met zijn of haar leven en de ander is nog verliefd. Dan is het ook liefde als je die ene laat gaan om diegene verder te laten gaan.

Goed, dit waren mijn '10x wat ik denk dat belangrijk is in een relatie'. Met een YouTube 'love list' op de achtergrond is het me gelukt om 10 dingen 'op papier' te krijgen. Ik denk dat deze dingen erg belangrijk zijn. Ik hoop dat jullie het ook een mooi artikel vonden. Ik wens iedereen nog een fijne avond en alvast een goede nacht. Welterusten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten