vrijdag 17 januari 2014

Eerste indrukken, zenuwen en vreemd gedrag.

Iedereen die je nu kent heb je ooit voor het eerst ontmoet. Hoe ging dat? Je familie is er zover je weet altijd geweest. En de vrienden die je op de basisschool had maakte je ook gemakkelijk. Hoe kan dat?  Omdat je klein was. Je maakte je niet druk om je uiterlijk of wat andere mensen zouden denken. Het enige wat je was was jezelf.

Nu ben je een stuk ouder en is het misschien veel moeilijker om nieuwe vrienden te maken of een goede indruk te maken op mensen. Waarom? Niet omdat je minder leuk bent dan vroeger maar gewoon omdat je je teveel zorgen maakt. Zie ik er goed uit? Klinkt mijn stem niet raar? Is het te merken dat ik zenuwachtig ben? Jezelf presenteren kan lastig zijn. Je weet natuurlijk dondersgoed wat je hobby's en principes zijn maar nu iemand ernaar vraagt klap je opeens helemaal dicht. "Ehh dansen ofzo." Komt er een beetje sullig uit. Een filmpje maken is al helemaal de hel. Want je eigen stem klinkt natuurlijk altijd raar, je hoofd lijkt opeens 100x lelijker dan daarnet in de spiegel en god, zat je haar net ook al zo slordig? Waarom had je dat niet door? Nog maar snel even borstelen dan.

Waarom maken we ons zo druk om wat andere mensen van ons zullen vinden? Waarom zijn we zo bang om dingen gigantisch te verpesten? Terwijl er maar één gouden sleutelwoord is dat helpt. Juist ja, wat je ook deed toen je klein was. Jezelf zijn. Natuurlijk kun je jezelf wel zo leuk mogelijk presenteren.

Tips voor de beste eerste indruk:
1. Wees jezelf. Ga geen make-up dragen als je dat anders ook nooit doet. Doe gewoon aan wat je normaal ook aanhebt en verander geen dingen voor andere mensen.
2. Probeer te ontspannen. Het is geen spreekbeurt.
3. Zoals ik zei: Geen spreekbeurt. Dus praat niet op dicteetoon maar praat gewoon spontaan. Let daar goed op. Wat is leuker? Een filmpje waar iemand opdreunt wie ze is en waar ze van houdt of gewoon een leuk spontaan kijkje in iemands leven?
4. Vraag jezelf af wat de persoon / personen waarvoor je het filmpje maakt zouden willen weten. Hang geen enorme verhalen op over je complete levensgeschiedenis maar houd het kort en bondig. Een grapje af en toe is altijd goed.
5. De meeste mensen krijgen last van zenuwtrekjes wanneer ze zenuwachtig zijn. Dus let daarop: Ga niet teveel aan je haar prutsen of aan je kleren of van het ene been op het andere wiebelen.. Soms heb je het zelf niet eens door maar geloof me. De mensen die het filmpje zien wel.
6. Als je zenuwachtig bent, zeg dat dan gewoon. Zenuwen is iets heel normaals. Iedereen zal begrijpen. :)
7. BE YOURSELF. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Iemand anders zijn houd je toch nooit lang vol. En let maar eens op. De mensen vinden je dan vast leuk. :) 

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. 

Liefs Mar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten