maandag 17 november 2014

Teaching is a work of heart

Heey allemaal! Vandaag was ik weer op stage. En daar midden op de dag besefte ik me opeens hoe geweldig het is om juf te zijn. Wil je weten waarom? Daar ga ik het vandaag over hebben. Vandaag ga een lijstje plaatsen waarom ik dit werkvlak geweldig vind.


❤ Je helpt kinderen met wat ze nog niet kunnen en laat ze vrij in wat ze wel al zelfstandig kunnen. Het is dankbaar werk. Ik vind het fijn om andere mensen te helpen.

❤ Je maakt mensen mee in het begin van hun leven, waarin ze nog veel dingen aan word geleerd. Ze hebben nog een hele onschuldige en andere kijk op de wereld. Dat is heel bijzonder. Ze zijn ook nog heel enthousiast over alles en willen graag leren. Later sta je misschien nog vaag in hun geheugen geschrift als die lieve of leuke kleuterjuf. En dat is heel erg speciaal.

❤ Het belangrijkste op het werk is het welzijn van de kinderen. Jezelf zet je eventjes op een lager pitje. Dat gaat automatisch. Je wilt het beste voor die kindjes. Ze zijn voor een bepaald aantal uren per dag jouw verantwoordelijkheid. Soms is het wel even fijn om jezelf eventjes te vergeten. Zit je een dag niet zo lekker in je vel en pieker je ergens over? In de klas vergeet je het even en ben je gewoon de vrolijke juf zoals altijd. Want voor kinderen ben je tenslotte een voorbeeld. In hun ogen ben ik al een volwassene. :)

❤ Je kunt je creativiteit er volledig in kwijt. Als een kind verdrietig is kun je het kind afleiden. Je kunt verhalen vertellen, samen tekeningen maken maar ook een werkje een beetje aanpassen. Als een kind zelf vind dat het mislukt is, zijn er soms een paar knipjes nodig om het alsnog weer goed te maken. Resultaat: Een blij kind.

❤ Je kunt een veilige en liefdevolle omgeving creëren waarvan het kind de rest van zijn leven profijt kan hebben. Als het kind in zijn of haar jonge jaren veel complimenten en aandacht heeft gekregen is dat goed voor het zelfvertrouwen. Als juf werk je daar naast de ouders, familie en vriendjes van het kind aan mee. 

❤ Het geeft ook heel veel mooie dingen terug. Vandaag kreeg ik een blaadje van een meisje uit mijn stageklas. Gewoon een herfstblaadje. Een blaadje waarvan honderden op het schoolplein liggen. Toch heb ik dat ene blaadje in mijn tas gestopt en mee naar huis genomen. Het was een cadeautje aan mij en dat wijs ik niet af. Thuis heb ik met een techniek die ik op school heb geleerd er iets moois van gemaakt. Heel veel vreugde van twee kanten vanwege één klein blaadje.

❤ Het geeft zoveel warmte. Een spontane knuffel van een kind, een lach van een kind, het vertrouwen van een kind wanneer het jouw uitgestoken hand aanpakt. Niet te beschrijven hoe bijzonder dat is.

Goed, dit is waarom ik voor deze weg heb gekozen. Ik wens jullie allemaal nog een fijne avond en onthoud: Teaching is a work of heart. 

xxMar 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten